Ankomst og afrejse

Dag 1 – Fly til Reykjavik
Møde i Keflavik lufthavn og transport til Reykjavik. Overnatning på vandrehjem eller tilsvarende kollektiv indkvartering.

Dag 11 – Fri dag i Reykjavik eller valgfri udflugt. Frie måltider.
Afhentning af bagage på vandrerhjemmet, transport til lufthavnen om aftenen og fly hjem natten fra D11 til D12.

D12 – Ankomst med fly

Dette program er givet som en indikation. Det kan ændres eller justeres afhængigt af tekniske kriterier, sikkerhedskrav eller vejrforhold på det pågældende tidspunkt. I så fald er det kun UCPA’s tilsynsførende, der er bemyndiget til at træffe de nødvendige beslutninger.

Dag for dag program

Vandretur Landmannalaugar / Þórsmörk (5 etaper)

Dag 2 – Reykjavik / Landmannalaugar
Kør til Landmannalaugar (200 km, 4 timer med almindelig bus). Vores vej passerer ved foden af stratovulkanen Hekla, hvor store områder med sort aske og lava venter på os (sidste udbrud i februar-marts 2000). Efter at have krydset tykke lavastrømme, der er dækket af bronze-grønne mosser, krydser vi tundraen omkring Landmannahellir.
Første etape af vores vandring for at nå Landmannalaugar, hvor vi blandt de pastelfarvede farver fra den sure vulkanisme ser obsidiantoppe med plagede former. 4-5 timers vandring, 350 m højdeforskel. Badning i en varm kilde ved foden af en tyk lavastrøm. Overnatning i telte i Landmannalaugar (600 m højde).

Dag 3 – Landmannalaugar / Hrafntinnusker
Start på de alvorlige ting, med en tungere rygsæk! Fra Jökulgils gletsjerdal stiger vi op gennem et vidtstrakt plateau, der er indsat i Hrafntinnusker-kalderaen, hvor utallige boblende vandpytter er koncentreret. Vi slår lejr i nærheden af Torfajökull-gletsjeren, som dominerer dette bjergmassiv. Sne og utallige fumaroler. 6 timers vandring, 500 m højdeforskel. Overnatning i telte ved Hrafntinnusker (1070 m).

Dag 4 – Hrafntinnusker / Hvanngil
Afslutning på overfarten af disse bølgende plateauer med en udsigt over flere dusin kilometer i godt vejr. Vi når den sydlige side af massivet, der er enestående for sine farver og sukkerloftformede toppe. Pragtfuldt panorama over de vulkanske riftlinjer, Alftavatn-søen og gletsjerne på den sydlige del af øen. 6 timers vandring, 500 m højdeforskel. Nat i telt i Hvanngil ved foden af en lavastrøm (550 m).

Dag 5 – Hvanngil / Emstrur
Dag tilbragt i udkanten af den store sorte sandørken Maelifellssandur ved siden af Myrdalsjökull-gletscheren. Der krydses et par floder for at komme langs kanten af gletsjeren og dens friske moræneler, der er omkranset af grønne kegleformede bjerge. 6-7 timers vandring, lille højdeforøgelse. Overnatning i telte ved Emstrur (500 m) i en hemmelig dal nær Markarfljót-kløften.

D6 – Emstrur – Þórsmörk – Hvolsvöllur
Denne dagsrute følger mere eller mindre gletsjerfloden Markarfljóts forløb, som har udhugget kløfter på op til 130 meters dybde, prydet af talrige basaltorgler og pudelavasten. De sorte landskaber i begyndelsen af vandreturen efterfølges af sjældne lunde af arktiske birketræer, der annoncerer þórsmörk-dalen, der er indlejret mellem tre iskapper. 6 timers vandring, højdeforskel: + 250m / -300m.
Om eftermiddagen går turen med rutebus til den lille landsby Hvolsvöllur.

D7 – Hvolsvöllur / Vík / Skaftafell
Om morgenen afgang med privat bus gennem de store sydlige sletter mod Skaftafell Nationalpark (120 km kørsel). Undervejs gør vi et par stop, f.eks. ved vandfaldene Seljalandsfoss og Skógafoss, og en kort afstikker til Dýrhólaey-klippen, hvor lunderne yngler. Vi krydser de store ørkenområder i Mýrdalssandur, inden vi passerer gennem de endeløse lavafelter i Eldhraun. Længere fremme overtager gletsjerne landskabet. Ankomst til Skaftafell sidst på dagen. Slå lejr for tre nætter. Overnatning i telte i Skaftafell-området.

Dag 8 – Skaftafell, Jökulsarlon-søen
Morgenvandring i Skaftafell Nationalpark. Bestig et plateau, der er klemt inde mellem to gletsjertunger, mod Kristinartindar-spidserne, der vender ud mod landets højeste punkt, Hvannadalshnjukur (2119 m), en slags vagtpost for landets største gletsjer, Vatnajökull (lige så stor som Korsika). Tidligt om eftermiddagen kører du til Jökulsarlon, en sø, der er dannet af en af Vatnajökulls gletsjertunger: en stor isfront bærer isbjerge, der driver ud i det nærliggende hav. Sæler slalomerer ofte mellem den drivende is. Gå en tur langs lagunen. Vend tilbage til Skaftafell sidst på dagen. Ca. 100 km kørsel med privat bus. 7-8 timers vandring, ca. 1.200 m stigning. Overnatning i telte i Skaftafell-området.

Dag 9 – Skaftafell Nationalpark
Denne dag er helt dedikeret til opdagelse af Skaftafell Nationalpark. Gennem en bred gletsjerdal går vi mod Bæjarstaðaskógur-skoven mod den vestlige del af parken for at nærme os Skeiðarárjökull-gletscheren, en af de største i Island. Vi står over for en af de største sletter i landet, der er gennemskåret af talrige floder. 7-8 timers vandring med små højdeforskelle. Overnatning i telte i Skaftafell-området.

D10 – Skaftafell / Vik / Skogar / Reykjavik
Tilbage til Reykjavik (privat bus). Dagen er afbrudt af et par stop, bl.a. en tur på monolitten Hjörleifshöfði, der står midt i strækninger af sort sand. Derefter vil du ved Reynishverfi opleve en sort sandstrand ved foden af den eneste rigtige klippe på sydkysten. Aftensmad i byen til fri afbenyttelse. Overnatning på vandrehjem eller tilsvarende kollektiv overnatning.

Påkrævet udstyr

Medbring 2 stykker bagage (pas på, ikke mere end 15 kg pr. person)
– 1 rejsetaske til opbevaring af dine ejendele, som du skal efterlade i Reykjavik
– 1 stor rygsæk (70 liter) til vandreturen. Det er vigtigt, at alle dine ejendele og din mad kan være i tasken. En nylonbeskytter er meget nyttig, mere end en regnkappe, der ikke er tilpasset Island (vind).
– 2 eller 3 store plastikposer til at holde dit tøj tørt.

Vigtigt personligt udstyr
Terrænet og klimaet i Island kræver, at man bruger passende udstyr:
Varmt undertøj
uldne fleece(r) eller trøje(r)
En quiltet anorak (dunjakke) til de mere kølige, som du kan tage på om aftenen på bivuakken (men husk, at den vil fylde meget i din taske)
Hue, handsker eller vanter af uld eller syntetisk materiale
Tykke, varme sokker
Vandafvisende, behagelige og hurtigtørrende vandrebukser af syntetisk materiale (ingen jeans! De tørrer meget langsomt og bidrager til kulden.
Vandtæt og åndbar Goretex-jakke med en hætte, der ikke kan tages af (ingen nylon K-way eller oliefyr, som ikke er åndbare og er besværlige.
Goretex-overbukser
Shorts (hurtigtørrende, ikke bomuld)
Badedragt (varme kilder)
Solbriller
Læbestift
Solcreme
Lille personligt apotek
Lille toiletsæt
Lommekniv
Vandflaske eller termokande
Lommelygte eller pandelampe (fra august).

At gå :
Skoene bliver sat på prøve. Det er derfor vigtigt at medbringe gode, tidligere brugte bjergstøvler af god kvalitet med fremragende
vandtæt (velholdt læder eller Goretex)
Varme uld- og syntetiske sokker (ingen bomuld)
Sandaler med god fodfæste til passage af vadesteder
gummistøvler, teleskopstokke.

Til at sove :
Varm sovepose (komfort: -10°C).

Telte, skummadrasser og fælles køkkenudstyr.

Forplejning

Under vandreturen vil vi tanke op ved maddepoter.
Middagsmåltiderne vil være kolde. Om aftenen tilberedes varme måltider (for det meste frysetørret) af guiden og deltagerne selv.
Måltider i Reykjavik er ikke inkluderet.
Leveomkostningerne i Island er højere end i Frankrig, så du bør regne med mindst 25 euro for et simpelt måltid på en snackbar.

Inkluderet med rejsen

Lokal transport
Indkvartering
Forplejning (undtagen i Reykjavik)
Tilsyn
Kollektivt udstyr
Alle de tjenester, der er anført i programmet
Og hvis du har købt programmet med flyrejser: internationale flyrejser til og fra lufthavnen og lufthavnstransport.

Teknisk niveau

Udfordringen i den islandske vildmark